S premenou futbalového štadióna by sa mohlo začať v septembri

09.05.2012 Poprad

Poprad 9. mája (TASR) – Slovenský futbalový zväz (SFZ) plánuje začať s premenou futbalového štadióna v Poprade na národné tréningové centrum v septembri tohto roku. Potvrdil to dnes po rokovaní Mestského zastupiteľstva v Poprade prezident SFZ Ján Kováčik. SFZ si podtatranskú metropolu pre vybudovanie tréningového centra vybral z viacerých dôvodov.
„My sme už viackrát avizovali, že chceme druhé národné tréningové centrum vybudovať na východnom Slovensku, tu sme našli vhodný areál, sú tu Vysoké Tatry, je tu letisko a aj prítomnosť akvaparku nám vyhovuje,“ zdôvodnil Kováčik. Rekonštrukcia štadióna je rozdelená do dvoch etáp, pričom prvá z nich predstavuje obnovu tribúny s 2000 sedadlami, dobudovanie umelého osvetlenia a vybudovanie trávnika s vyhrievaním a zavlažovaním. Tieto práce si vyžiadajú náklady vo výške cca 2,4 milióna eur. Prvá etapa by mala byť ukončená rok po začatí prác. Druhá etapa ráta s výstavbou druhej tribúny s kapacitou 3000 miest a tiež tréningovej plochy vedľa existujúceho štadióna. Táto etapa by mala byť ukončená v roku 2015 a vyžiada si náklady vo výške cca dva milióny eur. Finančné prostriedky má SFZ získať z UEFA (Union of European Football Associations).
„Bude to určené pre potreby všetkých slovenských reprezentácií, i pre kluby, ktoré budú mať záujem. Pôjde o štandardný stánok, ktorý bude spĺňať kritériá UEFA,“ doplnil Kováčik. Zároveň bude môcť nový štadión využívať na majstrovské zápasy aj miestny futbalový klub. „Som veľmi rád, že tento projekt dostal zelenú, podmienky pre náš futbalový klub, ktoré vyplývajú zo zmluvy nám vyhovujú, s predstaviteľmi mesta rokujeme aj o prípadných náhradných riešeniach a hracích plochách, ktoré sa nachádzajú v okrese Poprad,“ konštatoval prezident FK Poprad Pavol Šlosár. Popradskí futbalisti budú musieť rátať s tým, že počas rekonštrukcie štadióna, nebudú môcť využívať hraciu plochu. K dispozícii im bude futbalový stánok v Poprade - Veľkej, poprípade vo Svite.
Tento krok veľmi pozitívne vníma aj primátor mesta Poprad Anton Danko. „Ja si myslím, že v meste Poprad bude tým pádom väčší záujem o cestovný ruch, doteraz sa o meste hovorilo ako o hokejovom, odteraz sa bude hovoriť aj ako o futbalovom. Oživí to akvapark, ktorého sme spolumajiteľom, oživí to aj letisko Poprad a samozrejme aj podnikateľské prostredie v meste,“ povedal Danko, ktorý by tu veľmi rád videl hrať popredné svetové kluby, ale aj reprezentáciu SR aspoň do 21 rokov. Bude podľa neho nutné zrekonštruovať obe mostné telesá vedúce k štadiónu a tiež prístupovú cestu na ulici Novej. Mesto sa bude spolupodieľať aj na vybudovaní parkovacích miest. Poslanci MsZ dnes schválili predaj futbalového štadióna SFZ za necelých 500.000 eur s tým, že finančné prostriedky mesto nedostane v hotovosti, ale vo forme možnosti využívania nového stánku na jedno kultúrne podujatie ročne a na majstrovské zápasy mestského klubu.
 

Vyberte región